Eldscript – det lilla förlaget som gör den stora nyttan.

IMG_8938

Det här är den senaste boken – och den tredje totalt – från det lilla förlaget Eldscript. Tony Thoréns skapelse och skötebarn.
Just det, ja. Basisten, producenten och på senare år också författaren Tony Thorén – mest känd för den breda publiken som en av ursprungsmedlemmarna i Eldkvarn – som nu även är förläggare.
Eldscript är en liten aktör som gör stor nytta.

Tonysv

Tony inledde med att ge ut två egna böcker men nu släpper han och hans medarbetare även antologin ”Musikerminnen – svenska musikers berättelser” med Thomas Stålberg som redaktör. En rak och bitvis både charmig och avslöjande samling personliga texter av och om olika profiler inom svenskt musikliv. Somliga mycket kända, andra mer anonyma. Det är brokigt, lite skiftande kvalitet på texterna men avgjort äkta och genomgående intressant.
Det är svenska musikers vardag och erfarenheter, och oräkneliga anekdoter, som lyfts fram. Utan Eldscript hade de flesta av dem sannolikt aldrig blivit publicerade.
Och det hade varit oerhört trist.
Jag gillar speciellt kapitlen av/om Tore Berger, Bill Öhrström, Kenny Håkansson, Jan Hammarlund, Per Wikström och Jonas Isacsson. Bland annat begrundar den sistnämnde, Isacsson, att han ett tag var så flitigt turnerande med Roxette att han missade en massa andra jobb som han gärna annars tagit.
”Till slut trodde ingen att man fanns… eller någonsin var tillgänglig. ”Nej, men Jonas är så upptagen, han är väl i Chile nu.” Det var lite så.”
Ett stort plus också till alla bilder som illustrerar kapitlen.
Du har två av dem här (gitarristen Kenny Håkansson 1963 och Louise Hoffsten i gruppen Dyzenteri 1983):

kenny-ca1963-300ppi-jpeg-kopia1

Louise_Dyzenteri

Tony Thorén och Eldscript har fler titlar på gång. Den mest spännande är biografin om kultbandet Broder Daniel, som ursprungligen skulle ha släppts till den stora bokmässan i Göteborg tidigare i höst men som dröjer ett tag till.
Det innebär enbart att förväntningarna höjs.
Tony har summerat Eldscripts ambitioner ganska klockrent i en enda mening:
”Mitt syfte med detta förlag är ge ut uppriktiga tankar och formuleringar om vår gemensamma verklighet, utifrån våra erfarenheter som människor i kreativ verksamhet, framförallt i musikens värld.”
Som sagt, ett litet förlag som gör stor nytta.
Bra jobbat, Tony!
Du gör dig lika bra som förlagsbas som med en bas i händerna.

To be continued…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s