Mjällom. En ort med intressant historia och många duktiga entreprenörer.

Duktiga entreprenörer och stolta industriepoker är en del av Mjälloms historia. En historia som sedan några år tillbaka är utförligt och smakfullt presenterad på Kulturfabriken mitt i byn.
Passande nog i en av de gamla skofabriker som förr var motorerna i byn med som mest över 500 anställda.

Sågverket i Måviken sysselsatte åtskilliga människor från slutet av 1890-talet och lång tid framöver. Men mjällomsborna visade sig vara framstående även på annat vilket var viktigt när sågverket till sist lades ned.
Skotillverkning inte minst. När den var som störst skedde tillverkningen i flera stora fabriker och fabrikörerna P.J. Nordlander och Ivar E. Norlin var arbetsgivare som också byggde upp Medborgarhuset för att de anställda och invånarna i övrigt skulle ha en samlingslokal.

Från 1919 och fram till 1999 tillverkades det skor i Mjällom.
Idag är det Gerdins Group, som startade som ett företag för byggnadssmide och cykelreparationer 1952 men snart började ägna sig åt stansknivstillverkning och som numera består av flera olika bolag och verksamhet i hela landet och Polen, som det mesta kretsar kring.
I Mjällom startade även Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, när Rut Ullsten 1923 lånade 1 000 kr av skofabrikör Nordlanders far för att bygga en bagarstuga. Bageriet flyttade sedan till en stor fabrik nere i Mjällomsviken innan företaget 1977 valde att bygga en ännu modernare fabrik i Ullånger.
Men i Mjällom har också funnits bl a ett salteri, en handskfabrik, en kartongfabrik och flera andra företag som verkat både nationellt och utanför landets gränser.
Under många år satt åtskilliga kvinnor och sydde till hands- och skofabrikerna. Det kallades för att nåtla.

Idrottsplatsen Nordvallen var på 1950-talet plats för Nordingråspelen där flera av den tidens största friidrottare tävlade och svenska rekord sattes och mitt emot Nordvallen fanns nöjesparken Nordparken med dansbana.
Mycket av Mjälloms historia, med fokus på industriarvet, går som sagt att bekanta sig närmare med på Kulturfabriken som har ett par hundra medlemmar och sommartid även arrangerar konstutställningar och försäljning av hantverk.
Och på tal om sommartid; det är den tid på året då besöksnäringen är viktig för bygden och lockar massor av människor till Norrfällsviken. Mjällom ligger ju i hjärtat av Höga Kusten, världsarvet vars attraktionskraft ökar för varje år.

IMG_4420

Uno Medin syr handskar 1947. Han startade och drev under många år N.U. Medins Handsfabrik i Måviken, Mjällom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s